Μέριμνα για τους εργαζομένους των προγραμμάτων Stage

Μέριμνα για τους εργαζομένους των προγραμμάτων Stage

Αρ. Πρωτ. 7397/07.10.08

Προς Υπουργούς
- Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
- ΕΣ.Δ.Δ.Α.


Τα προγράμματα Stage της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν στην χώρα μας προσφέροντας εργασιακή εμπειρία σε νέους και νέες που ξεκινούν την επαγγελματική τους πορεία. Στόχος του προγράμματος είναι η επιμόρφωση νέων ανέργων, ώστε να εξοπλιστούν με επαγγελματική εμπειρία και να μπορέσουν μετά το τέλος του προγράμματος να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας, καθώς πέρα από τις σπουδές τους θα έχουν και επαγγελματική εμπειρία.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εργάζονται ως επί το πλείστον με συμβάσεις διάρκειας 18 μηνών, χωρίς ένσημα, μόνο με ιατροφαρμακευτική κάλυψη και με μηνιαίες απολαβές που δεν ξεπερνούν τον βασικό μισθό.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της εφαρμογής του προγράμματος stage στο τομέα της υγείας στην χώρα μας. Περισσότερα από 4.000 νέα παιδιά εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και φορείς της υγείας σε όλη την Ελλάδα συμπληρώνοντας ουσιαστικά το προσωπικό των ιδρυμάτων. Σύμφωνα μάλιστα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία οι νέοι αυτοί εντάσσονται κανονικά στο προσωπικό που στελεχώνει τα νοσηλευτικά ιδρύματα, πραγματοποιούν βάρδιες, εργάζονται στα μικροβιολογικά εργαστήρια προσφέροντας τις υπηρεσίες τους όπως το μόνιμο προσωπικό.
Παράλληλα με τους φορείς της υγείας, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα stage στελεχώνουν υπηρεσίες και οργανισμούς της χώρας μας, εκπαιδεύονται στο αντικείμενο εργασίας του κάθε οργανισμού και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως αναπόσπαστο κομμάτι του προσωπικού. Ωστόσο, με το πέρας των 18 μηνών, που διαρκεί το πρόγραμμα αποχωρούν από την υπηρεσία τους και επανέρχονται στο άνεργο δυναμικό της χώρας μας. Τη στιγμή μάλιστα που φορείς και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προβλέπεται να εξετάσουν τα αρμόδια Υπουργεία το ενδεχόμενο αξιοποίησης των νέων που απασχολούνται με τα προγράμματα Stage στους οργανισμούς όπου έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους και έχουν εκπαιδευτεί πάνω στο αντικείμενο εργασίας για 18 μήνες, μετά τη λήξη του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Απαντήσεις Υπουργείων